Evgeny Morozov (Soligorsk, Bielorrusia, 1984) és un dels principals pensadors i investigadors dels efectes d’internet en la política i la societat. Autor dels llibres “Desengany d’internet: els mites de la llibertat a la xarxa (Destino, 2012)” i “To Save Everything, Click Here (2013)”, on posa en dubte que internet pugui afavorir la democratització mundial i on critica la idea que els avenços tecnològics resolguin part dels problemes del futur, respectivament. La tasca de Morozov es centra en el qüestionament d’Internet com a eina per aprofundir en la democratització de la societat, incloses les que es troben en règims autoritaris i, alhora, apunta al seu potencial repressiu i de control.

Mozorov, té una reconeguda trajectòria en l’àmbit acadèmic i els seus articles apareixen en mitjans referència internacional i d’impacte estatal. A l’Estat Espanyol, és el diari El País qui al llarg dels últims anys compta amb una columna d’opinió del pensador. Amb títols tant suggeridors com “Fetichismo de la innovación“, “La tecnología que nos aísla“, “Ciudades y ciudadanos inteligentes“, “No vendamos nuestra auténtica humanidad“, “Mi préstamo para ti, tus datos para mí“, “El anonimato en la Red” o “Internet y el control de calidad“, el pensador bielorús ofereix una perspectiva àmplia i crítica de diverses qüestions que van des de la intimitat i la seguretat personal a internet fins a com aquest esdevé un gran negoci de dades o quins efectes té en la política democràtica. A més, podem veure els vídeos de les conferències que Mozorov va oferir a l’Ateneu de Barcelona “El control de les dades: més internet, més democràcia?” dins el Cicle Futur(s) i la conferència inaugural del cicle de conferències “Ciutat Oberta” que es va dur a terme al CCCB a Barcelona.

Fonts: Wikipèdia, El País, CCCB, Ateneu Barcelonés